V.U.K.

FotoRe:animator – iza kulisa

Mnogo najavljivani događaj FotoRe:animator zbio se 23.10.2016. u Centru kreativne industrije koji je bio glavna lokacija i okupljalište svih sudionika. U planu je bilo više lokacija za photoshooting, a to su: stara vojna pekara, Dom željezničara te varaždinska sinagoga. Sveukupno je bilo dvadeset i četiri sudionika, tri predavača, pet volontera, a sve pod budnim okom organizatora Marija Šoštarića iz Udruge mladih Varaždin Underground Klub – V.U.K.

Nakon što su se gosti smjestili i ponudili kavom, ostalim pićima i klipićima, program je počeo s predavanjem o arhitekturi i fotografiranju zapuštenih prostora diljem svijeta kojeg je održao Ante Klečina iz Fotokluba Varaždin. Slijedilo je predavanje o rasvjeti uz demonstraciju Danijela i Branimira iz firme Prizma foto. Koristeći mnoge profesionalne termine i baratajući sa svim najnovijim tehnologijama, poučili su sudionike o korištenju svjetlosti prilikom fotografiranja. Poslije 12:00 slijedila je pauza za ručak, a nakon toga se sudionici odvajaju u skupine te ih se vodi na prije spomenute lokacije.

Dvije skupine su nakon ručka krenule sa voditeljima prema prostoru vojne pekare gdje su ih dočekale dvije scene. Mačevalačko društvo Kensei predstavili su Nikola i Jurica  u kutku prizemlja zgrade. Elegantnim pokretima i obučeni u kimona, mačevaoci su prikazali umijeće japanskih vještina mačevanja. Kako je svijetlo ulazilo kroz razbijene prozore pridonijelo je stvaranju zanimljivih vizura i doživljaja dok je s kata iznad dopirao zvuk orijentalne glazbe. Plesna skupina Izis nekoliko je puta ponovila izvedbu plesne točke za naše fotografe koji su se stvarno jako trudili uhvatiti svaki zanimljivi detalj i prizor. Trbušni ples i odjeća s mnogo šarenih i zveckajućih detalja bila je pravi magnet za svaki objektiv.

Jedna od lokacija bila je i Dom željezničara. Radi se o zapuštenoj zgradi koja je u davnoj prošlosti imala mnoge namjene, a danas zjapi prazna i hladna. Prije godinu dana je ovdje bio prostor Centra za mlade grada Varaždina, a nakon njegovog preseljenja se tamo ništa ne održava. Idealna meta za FotoRe:animator koji se takvim prostorima i bavi. Kao audio-vizualni modeli poslužili su dečki iz mladog varaždinskog benda Tantra koji su nas častili zvucima dobrog starog rocka. Nekim sudionicama je bilo malo preglasno, ali to nije krivnja ni Tantre, a ni Marina Kereše koji je bio tehničar za zvuk. Naime, Dom željezničara nije adekvatan prostor za održavanje koncerata te zvuk ima tendenciju da odzvanja. Neki od sudionika su svejedno uživali u nastupu ispijajući pivo, ali o tome mogu više reći fotografije nego riječi.

U 15:30 na red je došla posljednja i najinspirativnija lokacija, stara sinagoga. Kako se prostor popunio s fotografima i volonterima, svatko je krenuo nekim svojim putem traganja za zanimljivim prizorom i zgrada je dobila jedno „novo ruho“. Fotografi su se ovdje okušali u fotografiranju uz profesionalnu pomoć Danijela i Branimira iz Prizma foto. Profesionalna rasvjetna tijela, softboxovi, kišobrani i strpljiva asistencija dali su priliku svakom fotografu da prema svojim željama fotografira dva modela. Cure su, u haljinama kratkih rukava dizajnerice Melite Kukec, junački podnijele hladnoću. Prvo u bijeloj kolekciji, a nakon skoro sat vremena i u crnoj kolekciji. Svečane haljine uz napuštene zidove dale su staroj sinagogi prizore iz bajke.

Nakon službenog dijela programa slijedi neformalno druženje sudionika, volontera te organizatora. No, sama priča tu ne završava jer sudionici će izabrati svoje najbolje fotografije s pojedinih lokacija te ih prijavljuju na natječaj. Stručni žiri će izabrati najbolje, a sudionici će biti nagrađeni nagradama koje su pripremili sponzori Alpha M i Prizma foto.

Izložba najboljih fotografija s ovog fotomaratona će se moći razgledati u sinagogi u sklopu koncerta nuArs Session no.1 koji se održava 2. i 3. studenog dok će pobjednici biti proglašeni naknadno.

nasloavnica

Nadamo se da priča nije gotova ni što se tiče ideje fotomaratona u Varaždinu koju je FotoRe:animator pokušao oživjeti. Bio je ovo jako dobar primjer kako bi se neki od zapuštenih prostora Varaždina mogli ponovno i bolje iskoristiti. Fotografije sudionika mogle bi biti baš ono što će presuditi u odluci Grada da se neke od trenutno mrtvih prostora dugotrajnije oživi. To je želja organizatora, ali i volontera. Od nje bi koristi imali svi stanovnici Varaždina.

Autori teksta: Maja Sokol i Borna Kezele

Što ti misliš? Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.