Obilježavanje svjetskog dana vode / Svjetskog dana meteorologije

Kaj piješ? Voda za sve!

Globalni klimatski štrajk dignuo je mlade na noge diljem svijeta. Stotinjak srednjoškolaca u Varaždinu su pokazali svoju brigu za budućnost i klimu.

Koliko je klima važna? U kakvom odnosu je čovjek sa svojim okolišem? Kako se aktivirati u području klimatskih promjena? Kakve veze ima voda i meteorologija s klimatskim promjenama?
Kroz neformalnu edukaciju, participaciju i kritičko promišljanje obilježili smo Svjetski dan vode i Svjetski dan meteorologije 23.03.2019 u Centru za mlade Varaždin.

“Kaj piješ? Voda za sve!”

Aktivnost se provodila kroz četiri modula- kviz, film, predavanje i diskusiju. Početak aktivnosti započeo je okupljanjem sudionika u Centru za mlade prilikom čega se već tada otvorila diskusija o važnosti djelovanja na području klimatskih promjena.

“Često zaboravljamo da je kruženje vode isto što i životni ciklus.”

Kroz dokumentarno-eksperimentalni film Monike Rusak pod nazivom “Zauvijek” o prolaznosti života i (us)trajnosti najvećih životnih vrijednosti, gdje je prolaznost života prikazana kroz simboliku vode kao glavnog pokretača željeli smo prikazati povezanost čovjeka i prirode.

Virtualni prostori
Nakon filma slijedio je interaktivni kviz kroz koji su se sudionici dobro zabavili, saznali podatke o isključenosti marginaliziranih skupina po pitanju prava na vodu, te identificirali čimbenike koji utječu na klimatske promjene.

Klimatske promjene- Što? Kako? Zašto?
Studenti Inženjerstva okoliša pripremili su kratko predavanje o klimatskim promjenama, te sudionike upoznali s uzrocima i posljedicama na klimu kroz sve tri sastavnice okoliša (voda, tlo, zrak).

Diskusija!
Sudionici su bili vrlo zainteresirani za tematiku, te se postigla opuštena prijateljska atmosfera kroz koju su sudionici iznosili svoja mišljenja, kritički promišljali o društvenom položaju i klimatskim promjenama, te predlagali sljedeće aktivnosti vezane uz tematiku.

Što nam je ova aktivnost pokazala?
Da postoje mladi koji se žele aktivirati u društvu i spremni su preuzeti odgovornost. Putem ovakvih događaja pružamo priliku mladima da vježbaju svoje meke vještine kako bi stekli životne kompetencije i pripremili se za tržište rada.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta Mladi bude Varaždin kojeg je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uz podršku Grada Varaždina. Aktivnost je podržana od strane UN-Water te je ujedno i uvrštena na mapu svih događaja održanih u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda.