VUČIONICA – Proljetna projektna škola

Udruga mladih V.U.K. u okviru VUČIONICA – program vršnjačke razmjene znanja i vještina, organizira drugu “Proljetnu projektnu školu”. Ciklus je to radionica prilagođenih mladima motiviranima za učenje osnova pripreme projektnih prijedloga s malo ili nimalo dosadašnjih iskustava. Cilj provedbe programa edukacije jest pružiti priliku mladim Varaždincima/kama da se aktivnije uključe u kreiranje prilika za rješavanje problema zajednice, posebice svojih vršnjaka. Financiranje projekata koji počivaju na idejama mladih je prvi i najvažniji korak.

Radionice će biti organizirane u 4 termina s tematskom podjelom vildjivom u nastavku te se preporučuje sudjelovanje na svim radionicama (kao uvjet i mogućnost dobivanja potvrde o završetku programa). Na radionicama će biti korišteni obrasci korišteni u trenutno otvorenim pozivima za dostavu projektih prijedloga uz unaprijed pripremljene materijale voditelja radionica. Svaka radionica će trajati 3 sata uz kratku pauzu. Radionice će voditi Nino Preložnjak i Zrinka Šajn, najiskusniji članovi na području razvoja i provedbe projekata.

Lokacija radionica: Centar za mlade grada Varaždina (prvi kat)

Rok za prijave sudionika/ca: 25.4.2019. Prijave se zaprimaju putem on-line OBRASCA dostupnog na poveznici OVDJE.

Program ciklusa radionica na temu razvoja projektnih ideja:

Petak, 26.4.2019. (poslijepodne)

• Što je projektni ciklus i koje su faze?
  • Odakle početi? – tumačenje poziva za dostavu projektnih prijedloga
  • Koga i zašto uključiti? – analiza dionika

Subota, 27.4.2019. (prijepodne)

• Odgovara li naša ideja ciljevima natječaja?
  • Kojim problemom se bavimo? – vježba razvoja problemskog stabla
  • Kako odgovoriti na definirane probleme? – vježba razvoja stabla ciljeva

Petak, 3.5.2019. (poslijepodne)

• Kako postići postavljene ciljeve i riješiti probleme? – timski zadatak definiranja i opisa aktivnosti i vremenskog plana provedbe
  • Mjerenje rezultata projekta / Izvori provjere ostvarenih rezultata – timski zadatak pripreme izvještajne dokumentacije

Subota, 4.5.2019. (prijepodne)

• Kako planirati i pratiti troškove? – timski zadatak izrade proračuna projekta
  • Ispunjavanje prijavnice: relevantnost, metodologija, održivost i analiza rizika
  • Priprema sažetka projekta – vježba “project fiche”

Program VUČIONICA razvijen je u okviru projekta Udruge mladih V.U.K. i partnera Grada Varaždina pod nazivom “Mladi bude Varaždin” uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ovaj program otvara prostor za sve mlade u dobi od 15 do 30 godina da u suradnji i uz podršku Udruge V.U.K. svoje vještine podjele sa svojim vršnjacima, bez obzira o kojem se području interesa radi.