”Pozitivna struja volonterstva” – nacionalna konferencija o volonterstvu

Voditelj konferencije Domagoj Novokmet otvara konferenciju

U četvrtak, 4.4. sudjelovali smo na nacionalnoj konferenciji o volonterstvu ”Pozitivna struja volonterstva” u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.  Nacionalna konferencija o volonterstvu dio je projekta ”Hrvatska volontira – pozitivna struja volonterstva” kojeg je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj ujedno i organizator konferencije, Hrvatski centar za razvoj volonterstva.

Razvoj volonterstva je tema koja obuhvaća široko društveno područje i ima velike potencijale utjecaja na ukupni društveni razvoj, ali i zahtjeva strateški pristup i inovacije. Konferenciju su otvorile Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i članica izvršnog odbora HCRV-a.  Okupljene je podsjetila na razvijene standarde i metode vezane uz volonterski rad u Hrvatskoj, no i na važnost kontinuiteta u svim aspektima djelovanja organizatora volontiranja kako bi afirmirali sudjelovanje volontera. Andrea Krznar iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja je iznijela je podatke iz godišnjeg izvještaja koji podnose svi organizatori volontiranja sukladno Zakonu o volontiranju. U Hrvatskoj je tako prošle godine prijavljeno 63.000 volontera (što je 30% više nego protekle godine), a koji su napravili više od 3,200,000 volonterskih sati.  Gabriella Civico, direktorica Europskog volonterskog Centra iznijela je podatak da postoji više od 60 volonterskih mreža u Europi te najavila projekt Europska prijestolnica volontiranja. Slađana Novota, članica izvršnog odbora HCRV-a predstavila je njihov rad i napomenula kako centar za razvoj volonterstva osim što koordinira mrežu volonterskih centara (u kojoj je preko 1500 organizatora volontiranja) također kao svoj cilj ima i izgrađivati ljudske kapacitete i povezivati se na terenu koji promovira volonterstvo. Isto se nastoji postići stvaranjem infrastrukture, odnosno stvaranjem nacionalne baze za volontere i organizatore volontiranja. Božena Lukač iz Agencije za mobilnost i programe EU koja je predstavila projekt Europskih snaga solidarnosti koji za svoju ciljanu skupinu ima mlade od 18. – 30. godina te je  pozvala sve okupljene da se prijave.

Panel: Utjecaj volontiranja na društveni razvoj

Nakon otvaranja konferencije slijedio je panel na temu utjecaj volontiranja na društveni razvoj. Voditeljica panela bila je Lejla Šehić Relić, predsjednica izvršnog odbora HCRV-a, a panelisti su bili: Tjaša Arko iz Slovenske Filantropije, Casper Bo Danø iz FriSe Danska, Stuart Garland iz Volunteer Ireland i Gabriella Civico iz Europskog volonterskog centra. Gosti panela su predstavnici europskih mreža i nacionalnih organizacija koji se bave razvojem volonterstva, a koji su podijelili svoja iskustva, trendove, probleme i postojeće prakse u europskim zemljama.

Radionica – kvalitetnim volonterskim programima do snažnijeg utjecaja u zajednici

Nakon pauze za ručak održane su tri paralelne radionice. Radionica o Zakonu o volonterstvu – koliko pomaže afirmaciji volonterstva i u radu s volonterima uopće. Radionica o volonterstvu i njegovom kontinuiranom rastu i razvoju prezentirano dobrom praksom iz Europe. Mi smo sudjelovali na radionici – kvalitetnim volonterskim programima do snažnijeg utjecaja u zajednici. Radionicu su vodile Tamara Fabac i Marta Hauser, članice programskog tima HCRV-a i članice Udruge za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke. Radionica se bavila utjecajem kvalitetnih volonterskih programa na zajednice u kojima živimo i djelujemo. Razumijevanje i dokazivanje utjecaja volonterskog programa važan je dio odnosa s donatorima i lokalnom zajednicom. Radionica je obuhvatila sljedeće: što je to utjecaj i zašto ga je važno mjeriti, kako pojedini program utječe na volontere, organizaciju i njezine korisnike te kako i prema kome komunicirati utjecaj volonterskog programa. U sklopu radionice Jelena Kamenko Mayer, članica programskog tima HCRV-a pričala je o utjecaju volontiranja na socijalnu inkluziju te predstavila Priručnik s metodologijom za mjerenje utjecaja volontiranja na socijalnu inkluziju. Ivanka Gregurinčić iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb – Klinika za pedijatriju te Društvo naša djeca Maksimir obavijestila je polaznike o važnosti pravovaljanog obrazovanja volontera prije nego li počnu volontirati u sustavu zdravstva.

Završne riječi – Lejla Šehić Relić

Konferencija je ponudila priče uspješnih primjera razvoja volonterstva, panel i radionice stručnjaka iz različitih područja volontiranja, te uspostavila kontakte i razmjenu iskustava s organizatorima volonterskih programa i volonterskim centrima.