Umjetnost, aktivizam, networking i zabava na prvom EYE-NET mladenačkom kazališnom festivalu u Varaždinu

Na sceni GLLUGL u Centru za mlade u Varaždinu (Ulica Petra Preradovića 4) u petak i subotu (26. i 27. travnja) bit će održan prvi festival mladenačkog aktivističkog kazališta EYE-NET – European Youth Engagement Network. Riječ je o međunarodnom festivalu koji je pokrenut u sklopu istoimenog europskog projekta EYE-NET, a zamišljen je da mlade ljude, kroz izvedbu pet aktivističkih predstava, potakne na povezivanje s vršnjacima iz Europe te na veći društveni angažman.

U projekt su uključeni mladi amaterski glumci iz pet zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija) koji će glumiti u profesionalno režiranim kraćim predstavama koje aktualiziraju važnije društvene teme s kojima se suočava Europa: prava žena/feminizam, euroskepticizam, migrantska kriza, antifašistička tradicija i solidarnost. Nakon izvedbi bit će organiziran razgovor s publikom na obrađenu temu. Ulaz na sve predstave je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA:

PETAK 26.04.2019.

18.00 sati – 108,1 MHz (Slovenija) / tema: antifašistička tradicija

20.00 sati – Povuci-potegni (Srbija) / tema: euroskepticizam

SUBOTA 27.04.2019.

12.00 sati – RESET! (Italija) / tema: migrantska kriza

18.00 sati – Shift change (Mađarska) / tema: solidarnost

20.00 sati – Za što smo mi, zapravo, krive? (Hrvatska) / tema: prava žena-feminizam

22.00 – EYE-NET After + DJ (Caffe-bar LAVRA)

Projekt EYE-NET(European Youth Engagement Network) sufinanciran je iz programa „Europa za građane” Europske unije, a nositelj mu je Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestolnica kulture. Varaždin u njemu predstavlja Udruga CEKER – Centar kreativnog razvoja koja festival organizira u suradnji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL i inicijativom Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. U projektu sudjeluje niz organizacija i udruga iz pet zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, a uz Varaždin, dio aktivnosti bit će održano i u Rijeci, odnosno Lovranu u partnerstvu s organizacijom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te festivalom SMOQUA.