Volontiranje koje je postalo aktivizam: Hrvatska volontira

Udruga mladih V.U.K kroz projekt Mladi bude Varaždin priključila se manifestaciji Hrvatska volontira koja se održala od 22.-25. svibnja.

Priključili smo se u petak 24.5 kroz volontersku akciju Kad se male ruke slože.Kroz neformalno druženje i zabavu čistili smo dvorište, pripremili ukrase i izradili reciklažni kutak za odvajanje različitih vrsta otpada. Male ruke postale su velike, a mi smo se pripremili za sljedeći dan cjelodnevnog programa  EpiCentar.
Startali smo u subotu u 10 sati s yogom nakon koje smo radili smoothie, sve s ciljem da pokažemo važnost zdravih navika.

Zajednica u kojoj želimo živjeti

Glazba povezuje, pa smo tako postavili prostor za jam session u kojem su sudionici zajedno s volonterima svirali, kreirali i učili glazbu. Likovnim izričajem kroz izradu transparenata prenijela se poruka zajednici na temu klimatskih promjena i ljudskih prava.

Ja sem Varaždinec, kviz o popularnoj kulturi našeg grada oduševio je sudionike, a uz to i pružio nove informacije! Kroz glazbu, umjetničko izražavanje, igranje društvenih igara, ali i onih davno zaboravljenih, poput gumi-gumi, oživjeli smo dvorište Centra za mlade!

Volonterska manifestacija postala je zajednica mladih koji žele vidjeti promjene u gradu Varaždinu. Mjesto na kojem će svatko moći izraziti svoje znanje i vještine i doprinijeti razvoju prostora i programa za mlade (a i sve one koji se tako osjećaju)! Jer mi želimo živjeti u zajednici koja nas ujedinjuje u različitosti.

Za kraj, okupljenima smo prikazali drvenu kutiju za sugestije koju smo izradili. Ona nije dugo ostala prazna i veoma smo sretni i ponosni na to da je prepoznat njen potencijal. Uz konkretne ideje naših sugrađana krećemo dalje buditi Varaždin.

Više o programu na linku.

Ovaj program proveden je u sklopu projekta Mladi bude Varaždin, financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uz podršku Grada Varaždina.