FA!L FEST

U petak 27.9. i subotu 28.9.u sklopu projekta Mladi bude Varaždin organizirali smo prvo izdanje festivala FA!L FEST. Na organiziranje ovog festivala potaknulo nas je shvaćanje pogrešaka kao nečeg čega se trebamo sramiti jer nas društvo uči da ih skrivamo i obezvrjeđujemo. Naš cilj bio je pokazati upravo suprotno. Kroz raznolik program i uz pomoć gostiju željeli smo pokazati drugačiju perspektivu te pogled na pogreške i neuspjeh kao nešto iz čega možemo učiti, a ne od čega trebamo bježati.

Program u petak započeli smo panelom na temu “Doprinose li i kako greške našim uspjesima?” u Studentskom klubu (Studentski centar Varaždin). Moderator panela bio je Andrija Krmpotić, a panelisti_ce koji_e su nam se pridružili bili_e su redom:

• Kaja Pavlinić (inicijatorica niza inovativnih projekata, zamjenica predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina, predsjednica udruge FORa Zeleni prozor, studentica FER-a,…);
  • Bogdan Okreša Đurić (asistent na FOI-u, u kontaktu s studenti_cama na kojima primjenjuje standardizirano testiranje znanja i ocjenjivanje postignuća);
  • Sanja Ježić (psihologinja po struci, radi kao viša stručna savjetnica Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri Varaždin – CISOK centar Varaždin);
  • Etelka Kožar (magistrica psihologije, zaposlena je u tvrtci SELECTIO kao voditeljica projekata selekcije i regrutacije, bavi se i karijernim savjetovanjem te vodi radionice u sklopu programa ‘Coca-Colina podrška mladima’, članica je core tima koji radi na pripremi Varaždin for European Youth Capital 2022 te članica Savjeta mladih Grada Varaždina,…);
  • Marin Kereša (autor projekta nuArs Sessions, predsjednik udruge nuSynergetic Orchestra, vlasnik tvrtke nuArs d.o.o.) i
  • Kristina Škrokov (arhitektica, predsjednica udruge Udruga “Varaždinski biciklisti”).

Kroz svoje životno iskustvo te na primjeru svojih najvećih pogrešaka panelisti_ce su okupljenima prenijeli svoje ideje i stavove. Zajedno s njima publika je diskutirala o razlici između uspjeha i neuspjeha te smo zaključili kako se definicija uspjeha razlikuje od pojedinca do pojedinca te s obzirom na to nema potrebe uspoređivati vlastiti životni put s tuđim očekivanjima.

Važnost grešaka spoznali smo i pri samoj organizaciji te smo tako kviz zbog premalog broja prijava morali preseliti na drugi dan održavanja programa, a čak je i zbog osobnih razloga izvođača stand-up otkazan. Iz ove greške zaključujemo i preporučujemo: provjeriti održavanje sličnih događaja (pub quiz) na drugim mjestima u gradu i uvijek imati spreman rezervni dio programa ili održavati redovitiji kontakt s izvođačem.

U subotu, 28.9. program smo započeli predstavljanjem knjige Punk poduzetnici. Moderatorica je bila V.U.K.-ova Danijela Mikulek dok je gost bio autor same knjige Robert Posavec. Nema uspjeha bez pogrešaka jedna je od rečenica koju je autor izrekao tijekom svojeg predstavljanja, a za koju smatramo da najbolje zaključuje ovaj dio programa.

Drugi dio programa održan je u Caffe bar Elephantu. Prvo smo održali kviz na temu: “Kriva skretanja do uspjeha”. Na kvizu je sudjelovalo 5 timova koji su ispitali svoje znanje o pogreškama koje su oblikovale svijet kakav poznajemo danas. Prvi i posljednji tim osvojili su nagrade kao mali znak pažnje. Potom je nastupio glazbeni dio festivala,odličan koncert mladog varaždinskog heavy metal benda Foreign Sky.

Želimo se zahvaliti svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog festivala, a to su:

– domaćinima: Studentskom centru Varaždin i Caffe bar Elephant na gostoprimstvu i strpljenju;

– 9 motiviranih volonterki koje su nam dale veliku podršku;

– panelistima i panelisticama te Robertu Posavcu koji su svojim životnim iskustvom pomogli definirati razliku između uspjeha i neuspjeha;

– moderatoru Andriji Krmpotiću i moderatorici Danijeli Mikulek;

– mladom bendu Foreign Sky za koji vas pozivamo da podržite u budućnosti;

– udruzi Medenjak na ukusnim i zdravim grickalicama;

– voditeljici kviza i moralnoj podršci Teni Rak te svima ostalima koji su nas podržali na bilo koji način, hvala vam što nam pružate priliku da kroz pogreške učimo zajedno.

Nakon provedbe ovog festivala možemo zaključiti kako društvo radi veliku razliku između uspjeha i neuspjeha. Svaka pogreška je osuđivana i razgraničuje uspjeh od neuspjeha, što je dovelo do toga da se o pogreškama generalno ne priča. Naš cilj nije bio isticati niti poticati ljude na pogreške, već definirati jasnu želju i potrebu za diskusijom o ovoj premalo zastupljenoj temi. I iduće godine kad planiramo provesti FA!L FEST vol.2 želimo nastaviti dijalog o pogreškama kao najvećim životnim učiteljima. Misliti, griješiti i uspjeti je moguće…a možda i potrebno!