Select Page

O nama

Tko smo?

Udruga mladih V. U. K. (Varaždinski underground klub) najstarija je varaždinska udruga mladih, osnovana 2005. godine. Nastaje kao odgovor na smjenu generacija i zatvaranje varaždinskih udruga Gajba i  Klub prijatelja. Kao prvi zadatak postavlja si vraćanje i buđenje underground scene, tada marginalizirane u javnom životu Varaždina. Otvaranje udruge obilježava se dvodnevnim festivalom Šok za organizam. Nakon prvog open air koncerta, u privatnom prostoru u Biškupcu oformljuje se prvi VUK brlog, prostorija za probe površine 30 m2. U duhu undergrounda, taj prostor postaje mjesto ne samo za probe bendova, već i poprište 11 underground koncerata o kojima se predaja širila tada još usmenim putem, a na svirke su dolazili i europski bendovi su svojih turneja. Bilo je to mjesto razmjene fanzina, DIY distribucija CD-a (da, stari smo), kazeta (ooo da, toliko smo stari 🙂 ) i sl. Prostorija u Biškupcu postaje premalom za sve aktivnosti VUKa pa  koncerti naziva VUK fest sele na dravsku špicu i u Rogoz, dok Biškupec ostaje mjestom za probe bendova. U međuvremenu, točnije 2008. godine, VUK je dobio i svoj prepoznatljiv logo čiji je autor Tomislav Šestak. Logo VUKa je uvršten u postignuća hrvatskog dizajna u 2008. godini te je nagrađen na međunarodnim festivalima dizajna. 

Godina 2012. prijelomna je za Udrugu mladih V.U.K. VUKovci se počinju baviti projektima, prolaze edukaciju pisanja EU projekata, a Udruga postaje i nositeljicom projekta STOP! Stronger together on policies u suradnji s partnerima iz Slovenije. Do danas su članovi_ce VUKa odradili, partnerovali i koordinirali različitim projektima: Svi smo mi kultura, New media cross border, XFO fotomaraton, NuArs Session No.1, Mladi bude Varaždin, Građanskim odgojem do boljeg društva za mlade, Fail Fest, GGWP igraonice, Hladoveena i KVART zona Špancirfest. U 2021. godini vode projekt 4M Storytelling, a partneruju s udrugama i organizacijama iz Amsterdama, Lyona, Sardinije, Ljubljane, Beča i Zagreba. 

No, vratimo se na 2012. godinu. Članovi udruge Dragutin Kliček i Nikola Leskovar postaju predsjednicima gradskog i županijskog Savjeta mladih, a u Gradu Varaždinu prvi put radi Plan djelovanja za mlade do 2021. godine. Te godine organiziramo i festival Varaždin gori u sklopu kojeg, u dva izdanja, nastupaju najpoznatiji hrvatski bendovi, a okuplja se više od 2000 posjetitelja i posjetiteljica. 

Paralelno s koncertnim aktivnostima, VUK kontinuirano radi na osnivanju centra za mlade te u početku ulazi u partnerstvo s Gradom Varaždinom za uređenje tzv. Vojne pekare. To propada, VUK se vraća u underground i radi ono što najbolje zna – projekte i koncerte. 

U međuvremenu, VUKov brlog u Biškupcu se zatvara, varaždinske udruge sastavljaju Gradski program djelovanja za mlade, a VUK osniva Vakuum – centar za mlade u Domu željezničara. Zbog loših uvjeta, VUK seli u privatan prostor, a zatim 2016. godine zajedno s nekoliko varaždinskih udruga, dobiva novi prostor na adresi Preradovićeva 4.  

 

V.U.K. u P4

Udruga mladih V.U.K. je 2018. godine dala podršku grupi mladih i uključila se u inicijativu Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2021., dok je iduće, 2019. godine vodila i koordinirala projektom Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. godine. 

Riječ je o prestižnoj titulu koju dodijeljuje Europsku forum mladih, a VUKovci su oba puta sa svojim jednogodišnjim programom za mlade ušli u samo finale. U spomenute dvije godine okupila se nova, entuzijastična ekipa mladih ljudi s područja Varaždina koja se priključila Udruzi i krenula u još jače lobiranje za mlade prema gradskim i državnim institucijama i ustanovama. Sklopljena su nova prijateljstva i partnerstva, između ostalih i s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Eurodeskom, CROSOL-om, Velvet festivalom, Graffiti na Gradele festivalom i mnogim drugima. 

Trud i rad su se isplatili. Udruga mladih V.U.K. je 2020. godine potpisala ugovor s Gradom Varaždinom, te postala voditeljicom programa u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu. Članovi i članice VUKa počinju raditi na brendiranju, razvijanju cjelogodišnjeg programa za mlade te okupljanju mladih i udruga u P4.

 

V.U.K. u 2021.

Godina 2021. Dobro je počela za VUK-ovce. Nastavljaju programski upravljati P4 – centrom za mlade i nezavisnu kulturu, dobili su velik i važan Erasmus+ projekt “4M Storytelling” čiji su nositelji, a Udruga je postala korisnicom institucionalne  potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj. 

I bit će toga još!