Select Page

Europski tjedan mladih održat će se od 24. do 30. svibnja, a riječ je o europskoj manifestaciji kojom se svake dvije godine mladima ukazuje na brojne mogućnosti koje im se pružaju u okviru programa Europske unije – Europske snage solidarnosti, Erasmus+ i Eurodesk. Uz slogan “Naša budućnost u našim rukama” svrha je potaknuti mlade na vlastito osnaživanje i razvoj, stjecanje vještina, učenje, nova iskustva, ali i aktivnije uključivanje u društvene procese, stvaranje uključivijeg i ekološki održivog društva. Aktivnosti za mlade provodi Eurodesk mreža, a više o aktivnostima i kada se događaju dostupno je na mrežnoj stranici Europskog tjedna mladih.

Vizualni identitet Europskog tjedna mladih

VOLONTIRAJ, DOPRINESI DRUŠTVU I STEKNI NOVE VJEŠTINE UZ EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI

U okviru programa Europske snage solidarnosti mladi u dobi od 18 do 30 godina mogu se uključiti u projekte volontiranja te pokrenuti solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici kroz projekte solidarnosti. Mladi mogu volontirati u zemlji i inozemstvu u razdoblju od dva tjedna do 12 mjeseci što im omogućuje da doprinose društvu i rade za opće dobro te iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju, a istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine.

„Preko društvenih mreža Agencije za mobilnost i programe Europske unije informativno-promotivnom kampanjom predstavit ćemo mogućnosti koje mladima u Hrvatskoj nudi nova generacija programa Europske snage solidarnosti (ESS). O tome kako se mogu angažirati u društvu, uključiti u zelene inicijative, stjecati digitalne vještine koje će im trebati, biti uključiviji i otvoreniji prema raznolikosti otkrit će im uspješni korisnici iz prve ruke“, kaže Katarina Brajdić, voditeljica Odjela za Europske snage solidarnosti.

Savez izviđača Hrvatske jedan je o takvih sudionika, koji je za projekt solidarnosti Budi moja voda okupio 62 volontera iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine i uključio ih u akciju zalijevanja 75.000 borovih mladica posađenih na opožarenim područjima Dalmacije tijekom akcije Boranka. Iskustva još nekih sudionika programa ESS pogledajte u video prilogu.

Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj se provode od 2018. godine i do 2020. je u programu sudjelovalo 2.500 domaćih i stranih sudionika, a među njima je bilo više od polovine mladih s manje mogućnosti. Uključivanje je jedan od prioriteta i nove generacije programa koja je započela ove godine i traje do 2027. godine.

Infografika o proračunu novog programa Europske snage solidarnosti

ERASMUS+ NUDI BROJNE MOGUĆNOSTI ZA MLADE

U sklopu programa Erasmus+ mladima u dobi od 13 do 30 godina omogućeno je stjecanje neformalnog učenja u Europi i izvan nje, odnosno razvoj osobnih i profesionalnih vještina te povećavanje zapošljivosti kroz suradnju i umrežavanje. Istovremeno, organizacije koje djeluju u području mladih i rade s mladima potiče se na razvoj kvalitete rada. U program Erasmus+ mladi mogu se uključiti i neformalne skupine mladih te ostale organizacije zainteresirane za pitanja mladih.

EURODESK SAVJETUJE I INFORMIRA MLADE KAKO SE UKLJUČITI

Eurodesk mladima nudi besplatno savjetovanje i informacije o mogućnostima koje im se nude u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti – volontiranje, stipendije, stručne prakse, razmjene mladih, osposobljavanja i druge prilike za kraći li duži boravak u inozemstvu. Eurodesk je europska informacijska mreža u koju je Hrvatska uključena zadnjih 10 godina. Nacionalni Eurodesk centar djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe EU, a surađuje s 15 udruga mladih ili za mlade koje u ime Eurodeska informiraju mlade na lokalnoj razini diljem Hrvatske.

“Tijekom Europskog tjedna za mlade, Eurodeskove partnerske organizacije u svojim će lokalnim zajednicama organizirati brojne informativne aktivnosti preko kojih će savjetovati i promovirati mogućnosti koje mladima nude Erasmus + i Europske snage solidarnosti. Jedna od zanimljivih mogućnosti u okviru programa Erasmus + inicijativa je DiscoverEU koja 18-godišnjacima osigurava putne karte kako bi kroz putovanja doživjeli Europu i upoznali njenu kulturnu i jezičnu raznolikost”, istaknula je Lorena Barić, koordinatorica Eurodeska u Hrvatskoj.